St John’s of Flattingtown

Monelta työ- sekä koulupäivien tulisi oikeasti alkaa?

Työ- sekä koulupäivien alkamisen ajoista on ollut paljon puhetta, ja siitä on tehty jopa lukuisia tutkimuksia. Monessa tutkimuksessa ollaan todettu, että työ- sekä koulupäivien alkamista aamuisin pitäisi myöhäistää reilusti. Varsinkin meillä Suomessa väsymys tuntuu välillä olevan oikea kansantauti, kun kaamosaikaan ei saa valostakaan riittävästi energiaa ja virtaa.

Unenpuute vastaa kidutusta

Oxfordin tutkija Paul Kelley on tutkinut kauan nuorten ja aikuisten univajeen syitä ja seurauksia.

– Henkilöstön pakottaminen työpäivän aloittamiseen ennen kello kymmentä on verrattavissa kidutukseen ja tekee työntekijöistä sairaita, väsyneitä sekä stressaantuneita, sanoo Kelley.

Unenpuute
Univaje ja väsymys voi olla erittäin rankkaa

Kelley on kertonut, että jos koulupäivien alkamisaikaa myöhästettäisiin reilusti, voisi oppilaiden arvosanat nousta jopa 10 prosenttia. Kelley uskoo että 16-vuotiaiden koulupäivän kuuluisi alkaa vasta kymmeneltä ja yliopisto-opiskelijoiden vasta yhdeltätoista. Tutkija myös uskoo että ihminen ei pysty muuttamaan vuorokausirytmiään, edes opettelemalla siihen.

Oppilas ja työntekijä ei voi keskittyä

Kun univaje alkaa ajan kanssa käymään liian suureksi, ei oppilas millään pysty enään keskittymään, niin hyvin kuin pystyisi levänneenä. Kun keskittyminen ei onnistu, ei opiskelu ja työnteko ole enään niin laadukasta. Muuttamalla aloitusaikaa voidaan parantaa elämänlaatua useille sukupolville lapsia, sanoo tutkija.

Luonnollista

Tutkija Markku Partinen on tutkinut suomessa nuorten univajetta ja sen syitä. On luonnollista että jokaisella terveellä nuorella, unirytmi myöhenee parilla tunnilla.

Hyvä sänky
Hyvällä sängyllä on vaikutus unen laatuun

– Se tarkoittaa sitä, ettei uni yksinkertaisesti tule ennen kuin kello on kymmenen, jopa yksitoista yöllä. Jos tähän lisätään kahdeksan yhdeksän tuntia unen tarvetta, on helppo laskea, että jos nuori joutuu heräämään kuuden seitsemän aikaan, se on monelle turhan aikainen aika, sanoo Markku Partinen. Partinen myös on myös lisännyt lausuntoonsa että vaikka herääminen siirrettäisiin tuntia tai kahta myöhemmäksi, ei se tarkoita että nukkumaanmeno aika myöhästyisi, vaan oppilaat nimenomaan nukkuisivat tunnin tai kaksi enemmän. Tämä takaisi nuorille ja lapsille paremman keskittymiskyvyn, joka takaisi tutkimusten mukaan arvosanojen nousun.

Alakoululaisilla ei ongelmaa

Alakoululaisten on tutkitusti helpompi herätä, eikä heillä ole ongelmia sen kanssa. Alakoululaisten unirytmiin ja koulun alkamiseen ei siis tarvitse puuttua. Kuitenkin Oxfordin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa kerrotaan, että 10-vuotiaat eivät pysty keskittymään kunnolla, ennen puolta yhdeksää aamulla. Kaikissa tutkimuksissa saadaan tietenkin erilaisia tuloksia, kun tutkimus maat ja niiden sijainti sekä valon määrä vaikuttavat tutkimuksiin sekä niiden tuloksiin.

Ihmiset ovat olleet innoissaan sekä närkästyneitä näistä tutkimus tuloksista. Varsinkin jotkut vanhempaa sukupuolta edustavat ovat olleet näitä tutkimuksia vastaan, ja sanovat että tälläinen muutos ei ole tarpeen, sillä lapset ja nuoret ovat ennenkin pystyneet heräämään aikaisin. Kuitenkin jos tutkimukset osoittavat että lisäuni olisi tarpeen jotta arvosanoja pystyttäisiin nostamaan ja keskittymis kykyä lisäämään, voisi muutos olla hyväksi.

Tutkijat toivovat että tälläiset asiat huomioitaisiin vanhanpainliiton kokouksissa, ja koulujen alkamisajat otettaisiin käsittelyyn. Tietenkin jos aamuja siirretään liian montaa tuntia eteenpäin alkaa koululaisilla olemaan ”iltavuoroja”, joka ei tietenkään ole suotavaa. Työpaikalla kannattaisi työnantajan miettiä myös aikaisten aamujen poistamista, jotta työntekijöistä saataisiin paljon irti päivän aikana.

Unelle taattava hyvät edellytykset

Nukkuva lapsi
Varsinkin lapsille uni on erittäin tärkeää

Unen kannalta monella asialla on erittäin paljon merkitystä siihen, kuinka hyvin ihminen nukkuu. Lämpötilan tulee olla oikea, viileässä sanotaan unen tulevan paremmin ja unen laadun olevan parempaa. Sängyn on oltava riittävän tukeva, jottei esimerkiksi selkä kärsi unen aikana. Niskojen kannalta tyynyt ovat todella tärkeitä, ja niiden laatuun kannattaakin panostaa. Ja jos tuntuu, että perheen pieni lapsi ei tahdo saada nukutuksi hyvin, kannattaa kokeilla lapsille suunnattuja tarvikkeita. Kehto on hyvä keino saada lapsi nukahtamaan. Jos taas tuntuu, ettei sekään auta, voi koittaa lapselle tehtyä unipussia. Se on makuupussin tapainen pussi, jossa lapsi on lämpimässä ja turvallisen oloisessa tilassa.

Scroll To Top