St John’s of Flattingtown

Suomalaisten Espanjan lomat

“Nyt kyllä lähdetään lomalle! Aurinkoon ja lämpöön.” Näin tuumaa tuhannet ja taas tuhannet suomalaiset vuosittain. Sen minkä Kalevi Keihänen aloitti 1950­luvulla, sitä jatkavat nykyiset matkanjärjestäjät hyvällä menestyksellä. He myyvät mielikuvia loputtomasta kesästä ja huolettomasta lomasta, jota maustavat satumaisen hyvä ruoka, virkistävät juomat ja ikimuistettavat huvitukset. Sitähän ihminen lomaltaan kaipaa: pakoa arjesta. Espanja on ollut suomalaisten suosikkimaa Keihäsen ajoista lähtien. Syitä tähän on varmasti monia, mutta suotuisa ilmasto, kulttuurin monipuolisuus ja tietynlainen helppous ovat varmasti Espanjaan vetäviä tekijöitä. Helppous tarkoittaa, että pitkät perinteet turismista ja maan monipuolinen tarjonta tekevät Espanjasta varman kohteen niin matkakonkarille kuin ensimmäistä matkaansa suunnittelevallekin. Osa hurahtaa maahan niin paljon, että alkaa etsimään myytäviä Espanjalaisia asuntoja ja suunnittelemaan muuttoa sinne!

Tuttu juttu

Sanaparina termit suomalainen ja loma luovat vahvoja mielikuvia. Ensimmäisenä mieleen tulevat kliseiset vitsit matkalaukkuihin pakatuista ruisleivistä ja kahvipaketeista. Sama lomanviettäjä kuluttaa lomabudjettinsa paikallisessa suomalaisia tuotteita myyvässä kaupassa ja suomalaisen yrittäjän ravintolassa. Karaokessa Paula Koivuniemen ja Tauskin hitit raikuvat Markun laulaessa aivan kuin koto­Nilsiässä. Kuinka lomailijaa ilahduttaakaan, kun lomakohteessa saa kaikkialla palvelua omalla äidinkielellään. Loman huipennus olisi, jos Huutokauppakeisari olisi meklaroimassa suomiyhteisön hyväntekeväisyyshuutokauppaa. Kuvatunlainen lomailija toisin sanoen mielellään siirtää arkisesta kotiympäristöstään tutut elementit lomakohteeseen. Hän kenties karttaa paikallisia tapoja ja ruokia, mutta nauttii sen sijaan tutuista asioista, sillä tärkeintä on lomallaolon tuntemus.

Auringossa palanut nenä
Palaneet nenät ovat suomalaisille lomailijoille tuttu juttu

Auringossa kärähtäneen ihon ja halvan oluen takana piilottelee myös toisenlaisia lomanviettäjiä. Jos edellä kuvattu matkailija suosii lomallaan pelkästään tuttua ja turvallista, miltä kuulostaisi esimerkiksi lasketteluloma Espanjassa? Onhan meillä suomalaisilla pohjoisen upeat laskettelukeskukset, miksi kukaan lähtisi auringon ja lämmön maahan harrastamaan talvilajia? Mutta miksi ei! Esimerkiksi Sierra Nevada on Euroopan toiseksi korkein vuoristo ja tarjoaa mahdollisuuden yhdistää laskettelu­ ja rantaloman. Aktiviteettejä ja rentoa rantaelämää. Espanjaan laskettelulomalle lähtevä suomalainen saa kenties uusia kokemuksia, kuten laskettelu täydeltä taivaalta kuumana porottavan auringon säteistä nautiskellen. Kun siihen yhdistää mahdollisuuden tuttuun etelänloma­toimintaan, rannalla loikoiluun, on näiden kahden ääripään yhdistäminen taatusti ainutlaatuinen kokemus. Tällaisia matkailijoita meistä varmasti suurin osa on. Haluamme lomamatkaltamme uusia elämyksiä, mutta tutut elementit tuovat turvallisuutta. Näin ollen vieraan kielen kuuleminen ei nosta karvoja pystyyn ja paikallisten herkkujen maistelu kuuluu itsestäänselvänä osana lomaan. Toisaalta turvaa tuo kuitenkin esimerkiksi suomenkielinen matkaopas tai mikä tahansa kotoista oloa viestivä asia.

Espanjan hiekkarannat
Kauniit rannat vetävät Espanjaan

Myös erilaisia lomailijoita löytyy

Entäpä massaturistin vastakohta, kutsuisiko häntä vaikkapa seikkailijaksi. Minne hän suuntaa Espanjassa, turismista merkittävän osan tuloistaan saavassa maassa? Voisin väittää, että minne vain, sillä rakennettuja lomaparatiiseja lukuunottamatta kaikkialta löytyy turismilta säästyneitä paikkoja. Seikkailija nimittäin pyrkii välttämään kaikkea ennestään tuttua ja hakeutuu matkoillaan paikallisten joukkoon. Mutta väitänpä myös, että todellinen seikkailija löytää oman lomaparatiisinsa vaikka sieltä massaturistien kansoittamasta lomakeskuksesta, sillä hänelle tärkeintä on olla matkalla, uusissa paikoissa, erilaisessa kulttuurissa ­ oli se sitten todellista tai rakennettua. Seikkalija sopeutuu kaikkialle, pitää silmät auki ja imee kokemuksistaan itseensä parhaat palat.

Erilaisille matkailijatyypeille Espanja ilmentyy lukemattomin eri tavoin. Jokaiselle yksittäiselle matkustajalle Espanja ilmentyy omalla persoonallisella tavallaan. Jokaisella on oma henkilökohtainen syynsä lähteä matkaan ja kun siihen lisää kunkin odotukset ja toiveet matkaltaan, on tyypillistä turistia hankala määritellä. Alussa puhuin matkanjärjestäjien myymistä mielikuvista, jotka pyrkivät suurten massojen liikuttamiseen. Kun tarkoituksena on myydä paljon matkoja, on tarjolla oltava mielikuva, joka puhuttelee suurinta osaa kohderyhmästä. Suomalaiselle lomailijalle Espanja kuvataan loputtoman auringonpaisteen maana ja sitä se toki onkin, mutta mieluusti näkisin sen myös moniulotteisemmin ja houkuttelisin matkailijoita löytämään maasta uusiakin puolia. Haluaisin heittää massaturistiin liittyvät vitsikkäät ruisleipä­mielikuvat jo pois ja nähdä suomalaisen lomailijan ennakkoluulottomana tutkimusmatkailijana, joka uskaltaa vaikka poiketa vaihteeksi sivukadun kuppilaan. Pienin askelin, mutta uteliaalla mielellä voi Nilsiän Markkukin löytää uusia puolia omasta tutusta lomaparatiisistaan.

Scroll To Top