St John’s of Flattingtown

Suomi USA:laisen näkövinkkelistä

Sivustomme oli pitkään ylläpidollisista ongelmista johtuen käyttämättömänä. Onneksi saimme lahjoituksen, jolla ylläpito on taas kuitattu moneksi vuodeksi webhotellissa.

Suomi ja USA ovat toisistaan hyvin erilaiset maat. Ei pelkästään siitä syystä, että välimatka maihin on todella pitkä – myös kulttuurit eroavat hyvin paljon toisistaan. Jotain samankaltaisuuksia voidaan ehkä löytää, mutta helpoin on katsoa näitä maita siitä näkökulmasta, että maat ovat erilaiset.

Suomalaisten luonne
Maailmassa ei ole olemassa kovin montaa maata, jossa oltaisiin ujompia kuin Suomessa. Japanilaisista ja suomalaisista sanotaan löytyvän yhtäläisyyksiä, mutta Yhdysvaltoihin verrattuna, ovat suomalaiset ujompia ja hiljaisempia. Amerikkalaiset osaavat small talkin, eli juttelun taidoin, tätä voitaisiin myös kutsua jollain toisella nimellä… Vaikka olisitkin ujompi jenkki, tulee juttua varmasti enemmän, kuin suomalaiselta. Jenkit juttelevat enemmän esim. ruokakaupan kassalla, ravintolassa, vaatekaupassa jne. Jo pelkästään vaatekauppaan mentäessä Yhdysvalloissa, sinua yleensä tervehditään aina, mutta myös kysytään how are you doing?, eli miten menee? 

Smalltalkia
Small talk on osa USAlaista kulttuuri, muttei suomalaista


Moni sanoisi tätä jutustelua turhanpäiväiseksi, ja ehkä pinnalliseksi, mitä se varmasti monesti on – ei kaupan kassa ole oikeasti sinusta kiinnosunut, mutta hyvän asiakaspalvelun mukaisesti kassaneiti on kohtelias, ja edes esittää kiinnostunutta, toisin kuin Suomessa, varsinkin, jos suomalaisella kaupan kassaneidillä sattuu olemaan huono päivä.

Suomalaiset ruoat

Ruokakulttuurista saatetaan löytää eniten samankaltaisuuksia ehkä vain siitä syystä, että Suomessa on kansainvälisiä ketjuja, jotka tulevat jenkeistä. Toisaalta, monet jenkit tykkäävät grillata, ja siinähän me suomalaiset olemme hyviä! Ensimmäinen samankaltaisuus löytyi! Yhdysvalloista löytää kaikkien maiden ruokakulttuurit, kun taas eri puolilla USAta ovat ruokailutottumukset erilaiset. Aurinkoisissa osavaltioissa, kuten Sunshine State Floridassa, syödään varmasti enemmän salaatteja ja mereneläviä, kun taas sisämaassa ja eteläisissä osavaltioissa, kuten Texasissa, syödään pihviä. Toki moni mieltää, että USA on rasvan luvattu maa, ja että kaikessa jenkkiruoassa on paljon rasvaa.

Muita eroja

USAlaiset ovat kaikinpuolin enemmän itsevarvempia ihmisiä kuin suomalaiset, ja sen eron kyllä huomaa. Ei ole väliä minkä kokoinen tai näköinen tai ikäinen ihminen on kyseessä, jenkki ei tunne häpeää mistään yhtä paljon kuin suomalainen. Suomalainen on niin ujo, ettei edes uskalla sanoa, mitä ajattelee. Jenkit osaavat myös mielistellä; tippiä kuuluu jättää jokaisessa ravintolassa huolimatta ravintolan tasosta. Jenkit ovat niin ystävällisiä, että jättävät tippiä, eli juomarahoja, myös Suomessa, vaikka meidän hintataso on yleensä korkeampi. Jenkeissä on hintoihin jätetty ikäänkuin tilaa tipille, mutta Suomessa sitä ei edes uskallettaisi tehdä, sillä pihit suomalaiset eivät varmasti maksaisi tippiä, vaikka se kuuluisi asiaan. Olemme itseasiassa aika pihejä verrattuna jenkkeihin.

 

USA:n kartta
USA on huomattavasti Suomea isompi

USA on hieno ja iso mahtivaltio, ja ihmiset sen mukaisia. USAssa ollaan varmasti vieraanvaraisempia, ja ystävällisiä ihmisille. Ystävällisyys voi johtua myös siitä, että jenkit ovat tottuneita eri maiden kulttuureihin, sillä onhan jenkeissä ihmisiä maan jokaisesta nurkasta. Meille suomalaisille on aika eksoottista se, että joku tulee tänne Indonesiasta, tai Latinalaisesta Ameriikasta, kun taas jenkeille se on arkipäivää. Suurissa kaupungeissa Yhdysvalloissa, on omat pikku paikat ulkopuolelta tuleville, kuten kuuluisat China Town, ja Little Italy, puhuttamakaan siitä, miten suuri osa Yhdysvaltain väestöstä ovat Etelä-Ameriikasta.

Suomi on USAlaisen silmin aika vaisu paikka. Valopilkkujakin on, mihin voi rakastua palavasti, kuten meidän kaunis luonto. Kuitenkin meidän sosiaaliset taidot, kaupankäynti taidot ja muu kommunikointi ei vedä vertoja jenkeille, ainakaan kun puhutaan useimmista suomalaisista. Emme ole tarpeeksi uteliaita ihmisiä, jotta voisimme löytää samankaltaisuutta jenkkien kanssa. Maailmankuvamme on suhteellisen suppea, mikä taas poikkeaa mahtivaltion ajattelutavasta. Meitä yhdistää eniten se, että olemme kuitenkin samaa rotua, ihmisiä.

Scroll To Top